+355 682206300

Ekzaminimet për Ekografinë

Ekografia ose ultrasonografia është një teknikë imazherie mjeksore që përdor valët e zërit me frekuenca të larta si dhe jehonën e saj. Teknika është e ngjashme me lokalizimin me jehonë të përdorur nga delfini ose sonari i nëndetëseve. Ekografia përdoret për shumë funksione në mjekesi ku disa prej tyre jepen më poshtë:

Pse bëhet një ekografi për barkun?

Një ekografi barku mund të shohë ose gjejë:

 • shkakun e dhimbjeve të barkut
 • një inflamacion të apendisitit
 • stenozë të pylorit, masat të tilla si tumor, cist apo absese
 • fluide anormale në bark
 • gjen shkakun e infeksioneve të veshkave
 • diagnostikon një hernie
 • diagnostikon dhe monitoron tumoret dhe kancerin
 • diagnostikon ascitin
 • gjen shkakun e një zmadhimi në një organ të barkut
 • shikon për dëmtime pas një plagosje
 • shikon për gurë në veshka ose fshikëzën e tëmthit
 • gjen, mat, ose monitoron një aneurizem të aortës. 
 • kontrollon formën, madhësinë, pozicionin e mëlçisë . Një eko mund të bëhet për të vlerësuar verdhëzën dhe probleme të tjera të mëlçisë duke përfshirë masa të mëlçisë, cerozë, ose depozitime yndyre në mëlçi 
 • shikon madhësinë e një shpretke të zmadhuar dhe shikon për dëmtime apo sëmundje.
 • Gjen probleme me pankreasin, p.sh një tumor pankreatik.
 • Shikon për bllokim në rrjedhjen e urinës në një veshkë . Një eko e veshkave mund të bëhet edhe për të gjetur madhësinë e veshkave, për të zbuluar masa në veshka, heton shkaqet për infeksione të përsëritura të traktit urinar ose kontrollon gjëndjen e veshkave të transplantuara .
 • Zbulon nëse një masë në ndonjë prej organeve të barkut (p.sh. mëlçi ) është një tumor solid apo një kist i thjeshtë i mbushur me lëng.
 • Udhëzon vendosjen e një gjilpërë ose instrumenti tjetër gjatë një biopsie .
 • Shikon për grumbullimin e lëngjeve në zgavrën e barkut. Një eko gjithashtu mund të bëhet për të udhëzuar nje gjilpërë gjatë një procedure për të hequr lëngun nga zgavra e barkut.
 • Zbulon gurët në tëmth, qelbëzimin e fshikëzës së tëmthit (cholecystitis), ose tubat biliare të bllokuar . 

Arsyeja per eko do varet nga simptomat tuaja.

 

Pse bëhet një ekografi për gratë shtatzëna?

Në vartësi nga etapa e shtatzënisë, eko përcakton:

 • nëse fetusi ka rrahje zemre .
 • Sheh nëse jeni shtatzënë me një fëmijë apo me binjakë
 • përcakton pozicionin e fetusit për të parë nëse është në pozicion normal 
 • kontrollon gjininë e fetusit (nëse zona genitale shihet qartësisht)
 • Sheh nëse madhësisa e fetusit është normal për moshën 
 • Zbulon një shtatzëni ektopike, ku embrioni implantohet jashtë mitrës, zakonisht në tubin falopian .
 • Zbulon shkakun e çdo gjakderdhje që mund të ketë.
 • Saktëson datën e shtatzënisë duke matur fetusin 
 • Vlerëson rrezikun e fetusit nga sindromi Down 
 • Gjen shkakun pse një test për ekzaminim gjaku ka qenë jo normal.
 • Ndihmon me testet diagnostikuese, të tilla si CVS apo amniocentesis.
 • Shqyrton fetusin për të parë nëse të gjitha organet e tij janë normal .
 • Diagnostikon anomalitë, të tilla si spina bifida .
 • Vlerëson sasinë e lëngut amniotik 
 • Mat rritmin e rritjes së fetusit nëpërmjet disa ekove të bëra kohë pas kohe.

 

Pse bëhet një ekografi Musculoskeletale?

Kjo bëhet për të ndihmuar në diagnostikimin e:

 • tendiniteve në sup, tendinin e Akilit në kyçin e këmbës dhe tendine të tjera në të gjithë trupin.
 • tërheqje të muskujve, masa apo koleksione fluide.
 • përdredhje ose tërheqje ligamenti
 • inflamacion brënda kyçeve.
 • Ndryshimet e hershme të artritit reumatoid.
 • tumore beninje dhe malinje të indeve të buta.
 • cist ganglioni.
 • hernie.
 • trupat e huaj në indet e buta (të tilla si ashkla apo qelq).
 • lëng në një kyç të dhimbshm tek fëmijët.
 • anomali tek muskujt e qafës tek foshnjat me tortikol (qafë e përdredhur).

 

Pse bëhet një ekografi për Pelvisin?

Për burrat dhe gratë, eko pelvisi mund të bëhet për të:

 • Gjetur shkakun e gjakut në urinë (hematuria). Mund të bëhet gjithashtu një eko e veshkave.
 • Gjen shkakun e problemeve urinare.
 • Shikon madhësinë e fshikëzës para dhe pas urinimit. Kjo mund të përcaktojë nëse fshikëza është e zbrazur plotësisht gjatë urinimit.
 • Kontrollon për rritje në pelvis.
 • Udhëzon për vendosjen e një gjilpëre gjatë një biopsie ose kur lëngu kullohet nga një kist ose abses.
 • Kontrollon për kancer kolorektal dhe se si ai i është përgjigjur mjekimit..

Për gratë, ekografi e pelvisit  mund të bëhet për të:

 • Zbuluar shkakun e dhimbjes në pelvis.
 • Shikon për shkakun e gjakderdhjes vaginale.
 • Shikon për sëmundje inflamatore të pelvisit.
 • Shikon madhësinë dhe formën e mitrës dhe trashësinë e murreve të saj (endometrium) .
 • Shikon madhësinë dhe formën e vezoreve .
 • Kontrollon gjëndjen dhe madhësinë e vezoreve gjatë mjekimit për infertilitet .
 • Konfirmon një shtatzëni edhe nëse ajo është në mitër. 
 • Kontrollon gjatësinë e qafës së mitrës në një grua shtatzënë në rrezik për lindje premature.
 • Kontrollon për fibroadenoma të mitrës të gjetur gjatë një ekzaminimi të pelvisit. 
 • Udhëzon një procedurë për të hequr një gjëndër ovariane në fertilizimin in vitro

Për meshkujt, ekografi e pelvisit mund të bëhet për të:

 • Parë fshikëzat seminale dhe gjëndrën e prostatës.
 • Kontrollon për kancerin e prostatës. 
 • Shikon nëse problemet urinare janë shkaktuar nga një prostatë e rritur, 
 • Kontrollon për të parë nëse një problem me gjëndrën e prostatës mund të shkaktojë sterilitet

Pse bëhet një ekografi për zemrën?

Kjo bëhet për të: 

 • përcaktuar shkaqet e dhimbjes së kraharorit, 
 • gjurmon konditat kronike të zemrës, 
 • Vlerëson ndikimin e një ataku zemre 
 • Diagnostikon valvulat e zemrës të ngushtuara apo që rrjedhin 
 • Përcakton  nevojën për ndërhyrje ose vlerëson efektivitetin e mjekimit. 
 • Përcakton nëse zemra ose aorta ka qënë e dëmtuar nga një aksident
 • Kontrollon tek fëmijët e rinj ose infantilë nëse ka sëmundje zemre të lindura. 

Newsletter

Kontakt

mapRr. Dibrës (në kryqëzim me rr. Riza Cerova), Pallati 132, Kati II, Tiranë

 

map+355 4 2450016

Na ndiqni në