+355 682206300

Check – Up për aneminë


Check-Up për aneminë 

  • Gjak komplet
  • Elektroforeze e Hb
  • Sideremi
  • Feritinemi
  • Fece parazit

 

Anemia

Çfarë është Anemia?
Anemia është një sëmundje që zhvillohet kur gjakut i mungojnë mjaft qeliza të kuqe të shëndetshme ose hemoglobina. Hemoglobina është një pjesë kryesore e qelizave të kuqe të gjakut që lidhin oksigjenin. Nëse keni shumë pak qeliza të kuqe të gjakut ose ato janë jonormale, hemoglobina është gjithashtu jonormale ose e ulët, pra qelizat në trup nuk do të marrin oksigjen të mjaftueshëm. Simptoma e anemisë - si lodhja - ndodh për shkak se organet nuk marrin atë që ato kanë nevojë për të funksionuar siç duhet. 
Gratë dhe njerëzit me sëmundje kronike janë me rrezik në rritje për anemi. Faktorë të rëndësishëm për të kujtuar janë: 
Disa forma të anemisë janë të trashëguara dhe foshnjat mund të ndikohen nga koha e lindjes. 
• Gratë në vitet e lindjes së fëmijeve janë veçanërisht të ndjeshme ndaj mangësisë së hekurit për shkak të humbjes së gjakut nga menstruacionet dhe rritja e kërkesave për furnizim me gjak gjatë shtatzënisë. 
• Të rriturit më të vjetër gjithashtu mund të kenë një rrezik më të madh për zhvillimin e anemisë për shkak të dietës së varfër dhe sëmundjeve të tjera mjekësore.

Ka shumë lloje të anemisë. Të gjitha janë shumë të ndryshme në shkaqet dhe trajtimet e tyre. Anemia me mangësi të hekurit, lloji më i zakonshëm, është shumë e shërueshme me ndryshime diete dhe shtojca hekuri. Disa forma të anemisë - si anemia që zhvillohet gjatë shtatzënisë - janë konsideruar edhe normale. Megjithatë, disa lloje të anemisë mund të paraqesin probleme shëndetësore gjatë gjithë jetës. 

Çfarë e shkakton aneminë? 
Ka më shumë se 400 lloje të anemisë, të cilat janë ndarë në tri grupe: 
• Anemia e shkaktuar nga humbja e gjakut 
• Anemia e shkaktuar nga prodhimi i ulët i qelizave të kuqe të gjakut. 
• Anemia e shkaktuar nga shkatërrimi i qelizave të kuqe të gjakut

Anemia shkaktuar nga humbja e gjakut 
Qelizat e kuqe të gjakut mund të humbin me anë të gjakderdhjes, e cila mund të ndodhë ngadalë gjatë një periudhe të gjatë kohore dhe shpesh mund të shkojë pa u vënë re. Kjo lloj gjakderdhje kronike zakonisht është e lidhur me:
• Sëmundje si ulçerat gastrointestinale, hemorroide, gastrit (inflamacion i stomakut) dhe kancer 
• Përdorimi i barnave josteroidale anti-inflamatore si aspirin ose ibuprofen, të cilat mund të shkaktojnë ulcera dhe gastrit 
• Menstruacione dhe lindje tek gratë, sidomos nëse gjakderdhja menstruale është e tepruar dhe nëse ka shtatzëni të shumëfishtë 

Anemia e shkaktuar nga prodhimit i ulët i qelizave të kuqe të gjakut 
Me këtë lloj anemie, trupi mund të prodhojë shumë pak qeliza gjaku ose qelizat e gjakut nuk mund të funksionojnë si duhet. Në secilin rast, mund të rezultojë anemi. Qelizat e kuqe të gjakut mund të jenë të gabuara ose në sasi të ulur për shkak të qelizave anormale të kuqe të gjakut, ose një mungesë të mineraleve dhe vitaminave të nevojshme për qelizat e kuqe të gjakut që ato të funksionojnë siç duhet. Kushtet që lidhen me këto shkaqe të anemisë janë si në vijim: 
• anemia e qelizave në formë drapëri, 
• anemia me mangësi hekuri,
• mangësi vitaminash,
• Probleme me palcën e kockave. 

Anemia me qeliza në formë drapëri është një çrregullim i trashëguar. Qelizat e kuqe të gjakut bëhen si drapër për shkak të një defekti gjenetik. Ato shkatërohen shpejt, kështu që oksigjeni nuk merret prej organeve të trupit dhe për pasojë shkakton anemi. 

Anemia me mangësi hekuri ndodh për shkak të mungesës së mineralit të hekurit në trup. Palca e kockave ka nevojë për hekur për të prodhuar hemoglobinën, pjesë e qelizave të kuqe të gjakut që transporton oksigjenin në organet e trupit. Pa hekur të mjaftueshëm, trupi nuk mund të prodhojë hemoglobinë të mjaftueshme për qelizat e kuqe të gjakut. Rezultati është anemi për shkak të mangësisë së hekurit. Kjo lloj anemie mund të shkaktohet nga: 
• Një dietë e varfër me hekur, sidomos tek foshnjat, fëmijët, adoleshentët dhe vegjetarianët 
• Kërkesat metabolike të shtatzanisë dhe ushqyerja me gji, shterojnë depozitat e hekurit të një gruaje 
• Menstruacionet 
• Dhurimet e shpeshta të gjakut 
• Sëmundje të tretjes të tilla si sëmundja e Crohn-it ose heqja kirurgjikale e pjesës së stomakut ose zorrës së hollë 
• Disa barna, ushqime dhe pije me kafeinë 

Anemia me mangësi vitaminash mund të ndodhë kur vitamina B12 dhe folatet janë të mangëta. Këto dy vitamina janë të nevojshme për prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut. Sëmundjet që çojnë në anemi të shkaktuar nga mangesia e vitaminës përfshijnë: 
• Anemia megaloblastike: Janë të mangeta Vitamina B12 ose folatet, ose të dyja 
• Anemia pernicioze: thithja e dobët e vitaminës B12 shkaktuar nga sëmundje të tilla si sëmundja e Crohn-it, një infeksion parazitar intestinal, heqja kirurgjikale e pjesës së stomakut ose zorrëve ose infeksioni me HIV 
• Mangësi në dietë: Ushqimi me pak ose aspak mish mund të shkaktojë një mungesë të vitaminës B12, ndërsa ngrënia me pakicë e perimeve mund të shkaktojë një mangësi të folateve. 
• Shkaqet e tjera të mangësisë së vitaminës: shtatzania, medikamente të caktuara, abuzimi me alkoolin, sëmundjet e zorrëve 
Gjatë fillimit të shtatzënisë, acid folik i mjaftueshëm mund të ndihmojë fetusin të parandalojë zhvillimin e defekteve të tubave nervore të tilla si spina bifida.

Anemia që rezulton nga palca e kockave apo probleme të qelizës staminale përfshijnë: 
• Anemia aplastike ndodh kur ka një ulje të dukshme të numrit të qelizave staminale ose mungesë të këtyre qelizave. Anemia aplastike mund të trashëgohet, mund të ndodhë pa shkak të dukshëm, ose mund të ndodhë kur palca e kockave është dëmtuar nga medikamente, rrezatimi, kimioterapia, apo infeksioni. 
• Talasemia ndodh kur qelizat e kuqe nuk mund të formohen dhe të rriten si duhet. Talasemia është një sëmundje e trashëguar që zakonisht prek njerëzit e rajonit te Mesdheut, Afrikës, Lindjes së Mesme, dhe me prejardhje nga Azia Juglindore. Kjo sëmundje mund të shkojë nga forma të buta deri në ato me kërcënim të jetës.
• Ekspozimi ndaj plumbit është toksik për palcën e eshtrave, duke çuar në më pak qeliza të kuqe të gjakut. Helmimi me plumb ndodh tek të rriturit nga ekspozimit në punë.

Anemia e shkaktuar nga shkatërrimi i qelizave të kuqe të gjakut 
Kur qelizat e kuqe të gjakut janë të brishta dhe nuk mund të përballojë stresin rutinë të sistemit të qarkullimit të gjakut, mund të thyhen para kohe, duke shkaktuar anemi hemolitike. Anemia hemolitike mund të jetë e pranishëm gjatë lindjes ose zhvillohet më vonë. Ndonjëherë nuk ka asnjë shkak të njohur. Shkaqet e njohura të anemisë hemolitike mund të jenë: 
• Sëmundjet e trashëguara si anemia e qelizës drapër dhe talasemia 
• Stresorë të tillë si infeksionet, barnat, helmi i gjarpërit ose merimangës apo ushqime të caktuara 
• Toksina nga sëmundje të avancuara të mëlçisë ose veshkave 
• Sulmi i papërshtatshëm nga sistemi imun (i quajtur sëmundje hemolitike e të porsalindurit, kur kjo ndodh në fetusin e një gruaje shtatzënë) 
• Implante vaskulare, valvulat prostetike të zemrës, tumoret, djegiet e rënda, ekspozimet kimike, hipertensioni i rëndë dhe çrregullime të koagulimit 
• Në raste të rralla, një shpretkë e zmadhuar mund të gllabërojë dhe shkatërrojë qelizat e kuqe të gjakut përpara përfundimit të kohës së qarkullimit të tyre.

 

 

Newsletter

Kontakt

mapRr. Dibrës (në kryqëzim me rr. Riza Cerova), Pallati 132, Kati II, Tiranë

 

map+355 4 2450016

Na ndiqni në